Comunicate de presa

Gas Energy Ecotherm Brasov investeste 25 mil eur in Centrala Termica in Cogenerare din Fagaras!

Luna Decembrie vine cu vesti bune pentru Fagaras:

Prima etapa a proiectului de investitii, in valoare de circa 25 milioane euro in Centrala de Cogenerare a fost finalizata!

Incepand cu saptamana 14-18 decembrie 2015, SC Gas Energy Ecotherm S.A Brasov anunta ca vor incepe probele pentru punerea in functiune a celor 3 motoare alimentate cu gaz si a generatoarelor aferente. Astfel, un inginer specialist din partea producatorului va inspecta si va testa toate instalatiile electrice si termo-mecanice, in vederea punerii in functiune a acestora. Prin urmare, probele efectuate vor certifica nu doar inalta calitate de executie a lucrarilor de constructii-montaj, dar si siguranta si fiablitatea in exploatare a acestora.

Durata estimata de finalizare a tuturor testelor si probelor este intre 3 si 5 saptamani. La finele acestei perioade, intregul proiect de investitii va fi predat SC Gas Energy Ecotherm SA Brasov, spre exploatare.

Gas Energy Ecotherm va produce energie electrica si termica in cogenerare, in Centrala de la Fagaras. Conceptul de cogenerare defineste productia simultana, cu aceeasi instalatie (grup motor cu ardere interna - generator) a energiei electrice si termice (sub forma de apa calda, abur sau agent de racire), prin utilizarea unui singur tip de energie (gaz metan in acest caz).

In final, unitatea de productie din Fagaras va avea in total un numar de 5 motoare, produse de General Electric la fabrica Jenbacher din Austria. Prin intermediul acestora, centrala de cogenerare va produce energie electrica de 21,94Mwh pe ora si peste 20 MW energie termica.

Energia electrica produsa in centrala de cogenerare va fi injectata in Sistemul Energetic National si livrata si agentilor economici din zona, iar energia termica va fi livrata populatiei prin societatea SC Ecoterm SA Fagaras.

Principalele avantajele pe care le prezinta procesul de cogenerare sunt: utilizarea de echipamentele si tehnologii moderne; nivel redus de emisii poluante si diminuarea poluarii mediului, o economie a resurselor neregenerabile prin utilizarea rationala a combustibilului si, nu in ultimul rand, un pret mai mic pentru agentul termic.

Vineri, 26.06.2015 au ajuns la Fagaras

14 camioane de mare tonaj ce au transportat din Austria primele 3 motoare cu gaz dintr-un set total de 5 motoare, impreuna cu cele 3 generatoare precum si toata furnitura necesara acestora.

Toate acestea fac parte din proiectul de investitii in valoare totala de circa 25 milioane euro ce se edifica in Fagaras, zona industriala si din care au fost investiti deja in Fagaras suma de circa 14 milioane euro.

Intreg proiectul este sustinut de catre investiorii germani in intregime din fonduri private.

Din proiect mai face parte construirea unei statii proprii de transformare energie electrica 10,5 kV-110 kV, precum si realizarea unui inel de distributie a agentului termic primar, toate in proprietatea privata a SC Gas Energy Ecotherm SA Brasov. Acestea sunt in faza avansata de finalizare si urmeaza a fi puse in functiune pana la inceputul trimestrului 4 2015.

Utilizarea celor mai noi tehologii in ce priveste cogenerarea.

Centrala de Productie de la Fagaras va ajunge sa produca circa 22 MWh energie electrica, in banda si circa 20,4 MW energie termica.

Procesul de cogenerare reprezinta solutia cea mai eficienta de utilizare a resurselor naturale in sensul ca, prin utilizarea unei singure surse de productie - gazul natural in acest caz, se vor obtine 2 tipuri de energie: electrica si termica.

Astfel, in loc sa fie utilizate 2 procese tehnologice diferite -ardere de gaz pentru obtinere de energie electrica si la fel, arderea gazului pentru obtinerea energiei termice, se combina cele 2 procese intr-unul singur: cogenerare de inalta eficienta, astfel incat, simultan cu producerea de energie electrica, prin recuperarea caldurii din gazele arse, se obtine si agentul termic necesar.

Energia electrica produsa de Gas Energy Ecotherm Brasov in Centrala Termica in Cogenerare Fagaras va fi livrata in Sistemul Energetic National prin intermediul Statiei de 110 kV Fagaras.

Pe de alta parte, energia termica obtinuta simultan cu energia electrica, va fi utilizata pentru diferite procese tehnologice ale unor agenti economici din zona de productie si pentru incalzirea atat a consumatorilor industriali cat si casnici.

Livrarea agentului termic Gas Energy

Livrarea agentului termic produs de Gas Energy Ecotherm Brasov in Centrala de Cogenerare Fagaras se va face prin intermediul companiei locale de distributie a caldurii si a apei calde menajere, SC Ecoterm SA Fagaras al carei actionar este Consiliul Local Fagaras.

Astfel, pentru comunitatea orasului Fagaras vor exista beneficii directe prin atragerea acestei investitii germane atat prin posibilitatea oferirii unui pret mai bun pentru GigaCalorie cat si prin atragerea de forta de munca specializata locala, dar si indirect in primul rand prin promovarea atractabilitatii zonei catre alti investitori si atragerea unor alte noi investitii.

Investitie estimata la 1,6 milioane euro, realizata prin fonduri proprii 100%.

Prin urmare, colaborarea foarte buna a investitorilor germani din Gas Energy Ecotherm Brasov cu autoritatile locale prin compania locala SC Ecoterm SA Fagaras se va extinde si la modernizarea retelei de distributie in blocuri a agentului termic, spre consumatorii casnici, prin transformarea acesteia de pe verticala intr-o solutie de distributie pe orizontala, cu posibilitatea contorizarii individuale a consumului si deci facturarea in final doar a cantitatilor de energie termica efectiv consumate.

Aceasta modernizare este un alt proiect propriu al Gas Energy Ecotherm Brasov, investitie estimate la 1,6 milioane euro si care este realizata de asemenea prin fonduri proprii 100%.

Astfel, vom sustine procesul de modernizare si vom colabora cu societatea locala SC Ecoterm SA Fagaras in vederea oferirii spre utilizare gratuita a echipamentelor achizitionate de compania noastra.

Desigur, Gas Energy Ecotherm Brasov nu va solicita consumatorilor casnici finali returnarea sumelor investite de noi in acest sistem modern de distributie pe orizontala in blocuri, cu contorizare individuala.

In acest sens, ne proppunem ca pana la finalul sezonului de incalzire 2015-2016, toti consumatorii casnici sa beneficieze de noul sistem de distributie si contorizare.