Productie energie electrica

Incepand din 2015, Gas Energy Ecotherm produce energie electrica si termica in cogenerare.

Incepand din 2015, Gas Energy Ecotherm

produce energie electrica si termica in cogenerare, in Centrala de Productie de la Fagaras, judetul Brasov. Aceasta are o capacitate de productie de energie electrica de 4.388 MWh, in banda, pentru fiecare unitate in parte.

Centrala de productie energie electrica si termica Fagaras.

Centrala de productie Fagaras va avea in exploatare un numar total de 5 unitati realizand o productie de energie electrica orara de 21,94 MWh, in banda. Centrala de productie Fagaras este plasata intr-o zona a Centrului tarii, importanta din punctul de vedere al echilibrarii energetice a Sistemului Energetic National.

Cea mai mare parte a energiei electrice produse este preluata prin intermediul unui transformator ridicator de tensiune si injectata in Sistemul Energetic National.

Punerea in functiune a acestei capacitati de productie energie electrica presupune utilizarea in cele mai bune conditii a motoarelor cu alimentare cu gaz produse de General Electric la fabrica din Austria - Jenbacher.

Acestea, impreuna cu echipamentele conexe precum si echipamente de comanda si control de ultima generatie sunt integrate in SCADA si permit o utilizare sigura si eficienta a intregii capacitati de productie.

Gas Energy Ecotherm produce energie electrica si termica in cogenerare.

Productie energie termica

Gas Energy Ecotherm produce energie electrica termica sub forma de apa fierbinte.

Energie termica sub forma de apa fierbinte

Gas Energy Ecotherm (GEE) produce energie termica sub forma de apa fierbinte in Centrala de productie Fagaras. Aceasta este transportata prin reteaua primara bitubulara (tur / retur) tip arborescent, cu o lungime totala de circa 6,5 km, catre punctele termice racordate la sistemul de transport si distributie centralizata a energiei termice.

Caldura totala orara de 20,85 MW transferata in apa.

Prin utilizarea motoarelor alimentate cu gaz produse de General Electric (GE) in fabrica lor Jenbacher - Austria, fiecare dintre acestea avand o capacitate de productie de 4,170 MW, rezulta o cantitate de caldura totala orara de 20,85 MW ce este recuperata in mai multe etape si transferata in apa, prin intermediul unor schimbatoare de caldura.

Apa astfel incalzita constituie agentul tgermic primar ce este utilizat in sistemul de incalzire centralizata a municipiului Fagaras. Energia termica primara sub forma de apa fierbinte aste transportata pana la intrarea in punctele termice si cu ajutorul acesteia se prepara prin schimbatoarele de caldura agentul termic secundar pentru incalzire si apa calda de consum.

Circulatia agentului termic primar se realizeaza cu electropompe

Aceasta retea de distributie agent termic primar ester realizata cu conducte de teava preizolata si este dublata de un sistem de semnalizare a defectiunilor in retea foarte modern si performant.

Circulatia agentului termic primar se realizeaza cu electropompe de ultima generatie, cu convertizor de frecventa, produse de grupul Wilo, unul dintre cei mai renumiti producatori mondiali, pompe avand consumuri reduse de energie electrica datorita reglajului continuu al turatiei in functie de debitul vehiculat.

Echipamentele si tehnologia moderna utilizata permit mentinerea unei presiuni constante in instalatiile de incalzire prin pornirea automata a pompelor de adaos.

Agentul termic primar este utilizat atat pentru prepararea agentului termic pentru incalzirea cat si pentru apa calda necesara consumatorilor casnici si non-casnici, institutii publice, obiective social-culturale si de invatamant din municipiul Fagaras.

Producerea centralizata a agentului termic in cogenerare prezinta urmatoarele avantaje si beneficii:

  • Eficienta energetica ridicata;
  • Exploatare facila a retelei de distributie a agentului termic primar;
  • Nivel redus de emisii poluante;
  • Oportunitatea aplicarii unor politici legata de eficienta energetica si a imbunatatirii calitatii mediului inconjurator
  • Predictibilitate in ce priveste unele activitati ecomonice, efectele pozitive din punct de vedere economico-financiar.